Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
6 białek, 300 g cukru
Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj kakao, ocet oraz rozdrobnioną czekoladę - delikatnie wymieszaj.
1 łyżeczka octu, 2 łyżki kakao, około 50 g gorzkiej czekolady
Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy ok 20 cm (ja odrysowałam dwa małe talerzyki).
Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg)
Po 5 minutach obniż temperaturę do 110 stopni (termoobieg) i piecz przez około 90 minut.
Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku, aż do jego wystygnięcia, albo najlepiej na całą noc.
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
300 ml śmietany kremówki
Dodaj cukier puder i serek mascarpone i zmiksuj.
125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
Nałóż masę na jeden blat bezy, na wierzchu ułóż gęsto wiśnie.
wiśnie
Przykryj drugim blatem.
Możesz dodatkowo udekorować bezę rozpuszczoną czekoladą.
Schowaj bezę do lodówki na kilka godzin - gdy blaty lekko zmiękną od kremu będzie łatwiej kroić bezę - ja nie miałam czasu na schładzanie i moja beza się pokruszyła przy krojeniu.