mak, słonecznikopcjonalnie do posypania po wierzchu
Instrukcja
Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.