Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Lody orzechowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe lody orzechowe.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
6
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
20
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Składniki
składniki na lody orzechowe
3/4
szklanki
mielonych orzechów
((plus garść w większych kawałkach))
3/4
szklanki
cukru
(- 150 g)
500
ml
tłustego mleka
( lub śmietanki kremówki)
5
żółtek
(rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić lody orzechowe
Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem.
3/4 szklanki mielonych orzechów,
500 ml tłustego mleka
Żółtka utrzyj z cukrem.
5 żółtek,
3/4 szklanki cukru
Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) - mieszaj je co jakiś czas.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
lody z orzechami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!