Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).
4 jajka, 180 g cukru
Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
Masę przełóż do wysmarowanej blaszki - o wymiarach około 20/30 cm.
Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.
Jak zrobić kokosowy krem do Rafaello
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.
100 g białej czekolady
Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę - jeśli używasz mascarpone zamiast śnieżki, to dodaj go po łyżce ciągle miksując.
500 ml śmietanki kremówki, 2 opakowania śnieżki w proszku
Mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe.
200 g wiórek kokosowych
Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
Wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja - płatkami migdałowymi).
200 g wiórek kokosowych
Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu - o ile zostanie coś do przechowywania :)