Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babeczki na żółtkach
Wypieki Beaty
Przepis na babeczki z żółtek bez białek - szybkie, proste i bardzo puszyste babeczki.
5
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
25
minut
Czas całkowity
55
minut
Danie
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
sztuk
Kalorie
208
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babeczek.
Składniki
4
żółtka
z jajek rozmiar L
150
g
cukru
3/4 szklanki
200
g
mąki
1 i 1/3 szklanki
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
200
ml
jogurtu greckiego
w temperaturze pokojowej
100
g
masła
rozpuszczonego i ostudzonego
aromat
użyłam waniliowy
Instrukcja
Żółtka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach aż zrobią się jasne i bardzo gęste.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodaj jogurt grecki (albo gęsty naturalny) i zmiksuj.
Wsyp połowę mąki i krótko zmiksuj.
Wlej masło i zmiksuj, a na koniec dodaj resztę mąki - krótko zmiksuj.
Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
208
kcal
Weglowodany:
24
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
puszyste babeczki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!