Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Wełniane ciasto drożdżowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na efektowne ciasto drożdżowe wyglądające jak motek wełny :)
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
50
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
1
hour
godz
40
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
50
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
240
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na wełniane ciasto drożdżowe
80
ml
mleka
(letniego - nie za gorącego - 1/3 szklanki)
25
g
świeżych drożdży
( + 1 łyżeczka cukru)
325
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki i 2 czubate łyżki)
2
łyżki
cukru
100
g
śmietany kremówki
(- użyłam 30 % (pół szklanki))
1
jajko
(rozmiar L)
składniki na nadzienie do wełnianego ciasta
100
g
jagód
(albo innych owoców)
1
łyżka
cukru
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić wełniane ciasto drożdżowe z jagodami
Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj razem, tak aby drożdże się roztopiły.
80 ml mleka,
25 g świeżych drożdży
Kubek z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W tym czasie lekko podgrzej śmietanę kremówkę - ja ją podgrzałam 30 sekund w mikrofalówce.
100 g śmietany kremówki
Do dużej miski wsyp mąkę i resztę cukru, wlej ciepłą kremówkę oraz wbij jajko.
325 g mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
1 jajko
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie już wysokie wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Podziel ciasto na 6 części.
Każdą z nich uformuj w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
Mniej więcej połowę placka pokrój na cienkie paseczki (możesz zobaczyć na filmie, jak ja to robię).
Na części niepociętej nałóż łyżkę jagód wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną.
100 g jagód,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Delikatnie zwiń placek w rulon zaczynając od strony z jagodami.
Zwinięte rolki ułóż wokół obwodu foremki do pieczenia (foremkę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem).
Foremkę z bułeczkami przykryj folią spożywczą, albo ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra/dół).
Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj lekko mlekiem i wstaw do pieczenia na około 20 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Film
Notatki
Zamiast jagód, możesz użyć inne owoce. Możesz też posmarować ciasto kremem typu nutella, masłem orzechowym, albo konfiturą.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
240
kcal
Weglowodany:
35
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
7
g
Słowa kluczowe
ciasto z jagodami, drożdżówka z jagodami, puszyste ciasto drożdżowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!