Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasteczka świderki na kremówce
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka obtaczane w cukrze.
4.6
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
30
minut
15
minut
Czas całkowity
1
godz
Danie
Ciasteczka
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
8
Kalorie
416
kcal
Składniki
375
g
mąki
2,5 szklanki
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
125
g
masła
zimnego
250
ml
śmietany kremówki
schłodzonej, użyłam 30 %
100
g
cukru
do obtoczenia
Instrukcja
Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz dodaj masło w kawałkach.
Rozdrobnij jak na kruszonkę.
Wlej zimną kremówkę i wyrób ciasto - może się lekko lepić.
Owiń ciasto w folię spożywczą i schowaj na pół godziny do zamrażarki.
Po tym czasie podziel ciasto na pół, wyłóż na posypany mąką blat i cienko rozwałkuj.
Ostrym nożem pokrój ciasto na paski o szerokości około 2 cm, a następnie na kawałki o długości około 10 cm.
Posmaruj wierzch ciasta odrobiną wody.
Cukier przesyp do głębokiego talerza, obtaczaj kawałki ciasta w cukrze, lekko zwijaj i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz w temperaturze 170 stopni (tryb termoobieg) przez mniej więcej 10 minut - aż będą lekko rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Notatki
3 ciasteczka mają około 100 kalorii.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
416
kcal
Weglowodany:
42
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
24
g
Słowa kluczowe
ciastka bez jajek, kruche ciasteczka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!