Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto szpinakowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto ze szpinakiem i bitą śmietaną.
4.34
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
50
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
24
Kalorie
260
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto ze szpinakiem
150
g
szpinaku
(jeśli używasz mrożony, to go rozmroź na sitku)
3
jajka
(rozmiar L)
200
g
jogurtu
(użyłam grecki - 3/4 szklanki)
60
ml
oleju
(1/4 szklanki)
3
łyżki
soku z cytryny
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
składniki na bitą śmietanę do ciasta szpinakowego
300
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - można też użyć 250 ml)
2
łyżki
cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić ciasto szpinakowe z bitą śmietaną
Szpinak, jogurt, jajka, olej i sok z cytryny włóż do miski lub blendera.
150 g szpinaku,
3 jajka,
200 g jogurtu,
60 ml oleju,
3 łyżki soku z cytryny
Zmiksuj na jednolitą masę.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g cukru
Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez mniej więcej 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Zetnij nożem lekko wypukłą część ciasta.
Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę.
300 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru
Nałóż bitą śmietanę na ciasto.
Odcięte ciasto dokładnie rozkrusz, albo zmiksuj na drobne kawałki.
Posyp wierzch ciasta okruszkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
260
kcal
Weglowodany:
28
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
14
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!