Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Miękkie bułki maślane przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe - miękkie, puszyste i pyszne.
5
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
35
minut
minut
Danie
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
8
Kalorie
200
kcal
Składniki
składniki na ciasto na bułeczki maślane
15
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
150
ml
mleka
(letniego)
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
0,5
łyżeczki
soli
50
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
dodatkowo do bułeczek maślanych
1
jajko
1-2
łyżki
mleka
trochę
masła
(- rozpuszczonego)
Instrukcja
Jak zrobić miękkie bułki maślane
Drożdże wymieszaj z cukrem aż staną się bardziej płynne, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 ml mleka
Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
Do misy miksera włóż pozostałe składniki.
300 g mąki pszennej,
50 g masła,
0,5 łyżeczki soli
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste i ma odchodzić od ścianek.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjmij ciasto na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
Podziel na 8 porcji.
Z każdego kawałka ciasta utocz kulkę.
Ułóż bułeczki w posmarowanej masłem formie do pieczenia - zachowaj odstępy między bułeczkami.
Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Napuszone bułeczki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem.
1 jajko,
1-2 łyżki mleka
Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj wierzch bułeczek odrobiną rozpuszczonego masła.
trochę masła
Niezjedzone bułeczki schowaj do woreczka foliowego, to zachowają swoją miękkość.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
200
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
8
g
Słowa kluczowe
bułeczki maślane, miękkie bułki, puszyste bułki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!