Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik czekoladowo-pomarańczowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na niezwykle pyszny i wyrafinowany mocno czekoladowy sernik z nutą pomarańczy.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
1
hour
godz
20
minut
minut
12
hours
godz
Czas całkowity
14
hours
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Kalorie
341
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sernik czekoladowy
250
g
herbatników czekoladowych
(drobno pokruszonych lub zmielonych)
100
g
masła
(rozpuszczonego)
1
kg
twarogu na serniki
(tłustego, dobrej jakości (polecam Piątnicę, Mój Ulubiony))
5
jajek
(rozmiar L)
300
g
cukru
(1,5 szklanki)
120
g
jogurtu naturalnego
(użyłam grecki)
80
ml
soku pomarańczowego
(u mnie z jednej dużej pomarańczy)
skórka starta z jednej pomarańczy
200
g
czekolady
(- u mnie gorzkiej)
125
ml
śmietany kremówki
składniki na czekoladowy ganache
750
ml
śmietany kremówki
500
g
czekolady gorzkiej
aromat pomarańczowy
(do smaku - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy sernik na spodzie z herbatników
Zmielone herbatniki zmieszaj z masłem i wylep nimi dno formy do pieczenia.
250 g herbatników czekoladowych,
100 g masła
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Ostudź.
125 ml śmietany kremówki,
200 g czekolady
Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz jogurt.
1 kg twarogu na serniki,
5 jajek,
300 g cukru,
120 g jogurtu naturalnego,
80 ml soku pomarańczowego,
skórka starta z jednej pomarańczy
Zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj do masy twarogowej przestudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
Przelej czekoladowy sernik na spód z herbatników.
Piecz sernik czekoladowy z piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (w trybie góra/dół) przez około 80-90 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale sernik zostaw jeszcze w środku do momentu ostudzenia piekarnika.
Wtedy schowaj sernik czekoladowy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Jak zrobić czekoladowy ganache na sernik czekoladowy
Śmietanę kremówkę podgrzej w większym garnku, dodaj trochę aromatu jeśli używasz.
750 ml śmietany kremówki,
aromat pomarańczowy
Gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekane czekolady.
500 g czekolady gorzkiej
Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką masę.
Wylej ganache na wierzch schłodzonego sernika.
Schowaj całość do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemności 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
341
kcal
Weglowodany:
24
g
Protein:
20
g
Tłuszcz:
17
g
Słowa kluczowe
sernik czekoladowy z pomarańczą, sernik z ganache czekoladowym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!