Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik czekoladowy przepis
Wypieki Beaty
Zobacz mój przepis na mocno czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek polany polewą czekoladową.
4.52
z
58
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
30
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
286
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o średnicy około 23 - 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
180
g
ciasteczek
(użyłam czekoladowe markizy)
60
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na sernik czekoladowy:
300
g
czekolady
(deserowej lub gorzkiej)
170
ml
śmietany kremówki
( - użyłam 30%)
1
kg
twarogu
(na serniki z wiaderka, tłustego - polecam Piątnicę)
200
g
cukru
((1 szklanka lub do smaku) )
5
jajek
(rozmiar L)
składniki na polewę czekoladową:
150
g
czekolady
(mlecznej)
100
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30 %)
Instrukcja
Jak zrobić spód do sernika z ciasteczek
Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
180 g ciasteczek,
60 g masła
Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż na dno ciastka i dokładnie wylep dno.
Jak zrobić czekoladowy sernik
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści - odstaw do lekkiego przestudzenia.
170 ml śmietany kremówki,
300 g czekolady
Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jajka oraz przestudzoną czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
1 kg twarogu,
200 g cukru,
5 jajek
Przelej masę na spód z ciasteczek.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż zupełnie ostygnie.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik
Podgrzej kremówkę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści i połączy z kremówką. Odstaw do ostudzenia i stężenia.
150 g czekolady,
100 ml śmietany kremówki
Zdejmij rant formy z sernika.
Polewą oblej sernik - wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc.
Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto.
Notatki
Ja jak zwykle polecam sernik Piątnicy, albo inny dobry tłusty.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
286
kcal
Weglowodany:
28
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
16
g
Błonnik:
0.6
g
Słowa kluczowe
sernik z czekoladą, z czekoladą sernik
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!