Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Sernik czekoladowy przepis
Wypieki Beaty
Zobacz mój przepis na mocno czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek polany polewą czekoladową.
4.53
z
59
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
286
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o średnicy około 23 - 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
180
g
ciasteczek
(użyłam czekoladowe markizy)
60
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na sernik czekoladowy:
300
g
czekolady
(deserowej lub gorzkiej)
170
ml
śmietany kremówki
( - użyłam 30%)
1
kg
twarogu
(na serniki z wiaderka, tłustego - polecam Piątnicę)
200
g
cukru
((1 szklanka lub do smaku) )
5
jajek
(rozmiar L)
składniki na polewę czekoladową:
150
g
czekolady
(mlecznej)
100
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30 %)
Instrukcja
Jak zrobić spód do sernika z ciasteczek
Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
180 g ciasteczek,
60 g masła
Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż na dno ciastka i dokładnie wylep dno.
Jak zrobić czekoladowy sernik
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści - odstaw do lekkiego przestudzenia.
170 ml śmietany kremówki,
300 g czekolady
Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jajka oraz przestudzoną czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
1 kg twarogu,
200 g cukru,
5 jajek
Przelej masę na spód z ciasteczek.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż zupełnie ostygnie.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik
Podgrzej kremówkę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści i połączy z kremówką. Odstaw do ostudzenia i stężenia.
150 g czekolady,
100 ml śmietany kremówki
Zdejmij rant formy z sernika.
Polewą oblej sernik - wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc.
Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto.
Uwagi
Ja jak zwykle polecam sernik Piątnicy, albo inny dobry tłusty.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
286
kcal
Weglowodany:
28
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
16
g
Błonnik:
0.6
g
Słowo kluczowe
sernik z czekoladą, z czekoladą sernik
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!