Włącz piekarnik na grzanie do 160℃ (w trybie góra/dół!), na dole piekarnika postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
Podgrzej śmietankę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę - wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
200 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
Krok 2 - przygotowanie spodu do sernika
Ciastka pokrusz lub zmiksuj na drobny proszek. Dodaj do nich masło i wymieszaj.
ok 150 g kruchych ciastek, ok 50 g masła
Wylep ciastkami dno przygotowanej formy.
Krok 3 - przygotowanie sernika z makiem
Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka, budyń i aromat (jeśli używasz) - zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu na serniki, 4 jajka, 50 g cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, aromat
Dodaj do misy przestudzoną czekoladę z kremówką i krótko zmiksuj.
Do drugiej miski odłóż około 1/3 masy twarogowej i wsyp do niej mielony mak - wymieszaj.
90 g maku mielonego
Krok 3 - nakładanie sernika z makiem
Na spód w formie wylej część zwykłej masy sernikowej.
Na środek masy sernikowej nałóż część masy z makiem.
Nalewaj na przemian dwa rodzaje sernika, aż je zużyjesz.
Krok 4 - pieczenie sernika zebry
Formę z sernikiem ustaw na kratce mniej więcej na środku piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika - ostudź tak sernik.
Krok 5 - przygotowanie polewy na sernik
Podgrzej śmietankę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę - wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
Posmaruj polewą przestudzony sernik.
Na koniec udekoruj go - np. skórką pomarańczową i makiem.
skórka pomarańczowa, mak
Sernik możesz też schłodzić w lodówce przed jego podaniem.