Jak zrobić sernik peanut butter na spodzie z ciasteczek
Ciasteczka zmiksuj malakserem, albo włóż do grubego woreczka i bardzo dokładnie rozdrobnij - uderzając w nie wałkiem ;)
około 330 g ciasteczek oreo/neo
Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
100 masła
Wysyp na dno formy ciasteczka i wylep nimi całe dno.
Podpiecz spód w 180 stopniach (góra/dół) przez 10 minut.
W tym czasie przygotuj sernik.
W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, jogurt, cukier i jajka - dokładnie zmiksuj.
700 g twarogu na serniki, 60 g jogurtu naturalnego, 250 g kremowego (smooth) masła orzechowego, 3 jajka, 200 g cukru
Wylej masę na podpieczony spód.
Zmniejsz temperaturę do 160 stopni (dalej góra/dół) i piecz sernik przez około 50 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik zostaw w środku do momentu, aż się ostudzi.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
150 ml śmietany kremówki
Jak się zagotuje, to zdejmij rondelek z palnika i wrzuć do środka połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
200 g gorzkiej czekolady
Odstaw czekoladę do ostudzenia i lekkiego stężenia. Polej polewą sernik.
Schłodź całość w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Uwagi
Jeśli zamiast gorzkiej czekolady używasz mleczną, to przed polaniem ciasta schłodź ją w lodówce, aby mocniej stężała. Czekolada mleczna jest rzadsza po rozpuszczeniu od gorzkiej czekolady.