Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik z musem kawowym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik z musem czekoladodwo-kawowym.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
50
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
10
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
Danie
Sernik
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Kalorie
240
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 26 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
200
g
ciasteczek
(markiz - typ Oreo)
40
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na sernik
1
kg
twarogu na serniki
(- dobrego, tłustego - użyłam w wiaderku)
200
g
cukru
((1 szklanka) )
5
jajek
( - rozmiar L)
125
ml
śmietany kremówki
3
czubate łyżki
mąki ziemniaczanej
(- albo opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego)
składniki na mus kawowy z czekoladą do sernika
100
g
białej czekolady
100
g
mlecznej czekolady
1,5
łyżki
kawy rozpuszczalnej
2
łyżeczki
żelatyny
( + trochę wody)
80
ml
mleka
(ciepłego)
250
ml
śmietanki kremówki
(mocno schłodzonej - użyłam 30 %)
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek pod sernik
Ciasteczka zmiksuj na proszek, albo porządnie rozbij (np. tłuczkiem) i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
200 g ciasteczek,
40 g masła
Wsyp ciasteczka do tortownicy o średnicy około 26 cm średnicy i dokładnie wylep dno.
Jak zrobić sernik
Zmiksuj razem składniki masy twarogowej - twaróg, jajka, cukier, kremówkę oraz mąkę.
1 kg twarogu na serniki,
200 g cukru,
5 jajek,
125 ml śmietany kremówki,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wylej masę na spód z ciastek.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki, a sernik zostaw w środku, aż ostygnie.
Jak zrobić mus czekoladowy z kawą do sernika
Czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej (włóż je do żaroodpornej miski i postaw ją na garnku z gotującą się wodą). Odstaw do wystudzenia.
100 g białej czekolady,
100 g mlecznej czekolady
Żelatynę zalej zimną wodą - dodaj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę. Odstaw do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Podgrzej chwilę żelatynę aby stała się płynna, a następnie dodaj do niej ciepłe mleko wymieszane z kawą rozpuszczalną - wymieszaj.
80 ml mleka,
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wlej żelatynę z mlekiem do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj.
Śmietanę kremówkę ubij mikserem, aż będzie gęsta.
250 ml śmietanki kremówki
Dodaj ubitą śmietanę do czekolady i delikatnie wymieszaj.
Przełóż mus na wierzch ostudzonego sernika.
Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
Udekoruj wg uznania :)
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
240
kcal
Weglowodany:
22
g
Protein:
9
g
Tłuszcz:
13
g
Słowa kluczowe
sernik z czekoladą, sernik z kawą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!