Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Sorbet malinowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prosty i pyszny domowy sorbet z malin.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
1
litr
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sorbet malinowy
800
g
malin
((mogą być mrożone))
ok 200
g
cukru
(około szklanki (ilość zależy od słodkości owoców))
sok
(z jednej cytryny)
około 3
łyżki
wódki
((opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić sorbet malinowy
Maliny zmiksuj z cukrem.
800 g malin,
ok 200 g cukru
Dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować).
sok,
około 3 łyżki wódki
Wszystko przełóż do maszyny do lodów i mieszaj do zgęstnienia - wtedy przełóż do pojemniczka i schowaj do zamrażarki na kilka godzin.
Jeśli nie masz maszynki do lodów, to od razu przełóż masę do pojemniczka na lody i włóż do zamrażarki (mieszaj co jakiś czas).
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
lody malinowe, lody z malin
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!