Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie spaghetti z oliwą i czosnkiem.
4.38
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
25
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
2
Kalorie
473
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na włoskie spaghetti z czosnkiem i oliwą
160
g
makaronu
( spaghetti (suchego))
3-4
ząbki
czosnku
0,5
pęczka
natki pietruszki
3
łyżki
oliwy
1-2
łyżeczki
płatków ostrej papryczki
( - ewentualnie świeża papryczka chili pokrojona drobno razem z pestkami)
sól i pieprz
(do smaku)
parmezan
(do podania)
Instrukcja
Jak zrobić włoskie spaghetti z czosnkiem i oliwą
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
160 g makaronu
Gdy makaron będzie gotowy przygotuj sos.
Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki, z natki pietruszki oderwij liście i je posiekaj.
3-4 ząbki czosnku,
0,5 pęczka natki pietruszki
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i krótko przesmaż - uważaj aby go nie przypalić.
3 łyżki oliwy
Dodaj ostrą papryczkę, przemieszaj.
1-2 łyżeczki płatków ostrej papryczki
Dodaj makaron i energicznie wymieszaj całość.
Wsyp natkę, posól i popieprz do smaku.
sól i pieprz
Nałóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem.
parmezan
Uwagi
Przepis na dwie porcje - makaronu można ugotować trochę więcej. Kaloryczność podaję dla mojej ilości makaronu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
473
kcal
Weglowodany:
63
g
Białko:
14
g
Tłuszcz:
18
g
Błonnik:
0.7
g
Słowo kluczowe
spaghetii z oliwą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!