Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Świąteczny ajerkoniak przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domowy rozgrzewający ajerkoniak na ciepło.
4.84
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Napoje
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
4
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na domowy ajerkoniak na ciepło
750
ml
mleka
(- u mnie 1,5 %)
250
ml
śmietany kremówki
((użyłam 30 %))
4
kawałki
kory cynamonu
((albo pół łyżeczki mielonego))
3/4
łyżki
ekstraktu z wanilii
1
łyżeczka
gałki muszkatołowej
5
jajek
(- u mnie rozmiar L)
100
g
cukru
(- 1/2 szklanki)
około 180
ml
ciemnego rumu
((lub do smaku ;)))
Instrukcja
Jak robić świąteczny ajerkoniak eggnog na ciepło
Mleko, śmietankę, cynamon, wanilię i gałkę muszkatową umieść w rondelku i zagotuj (uważaj aby mleko nie wykipiało).
750 ml mleka,
250 ml śmietany kremówki,
4 kawałki kory cynamonu,
3/4 łyżki ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
W tym czasie jajka umieść na sitku i przelej wrzątkiem.
5 jajek
Zagotowane mleko odstaw na około 10 minut - do lekkiego wystudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
100 g cukru
Z mleka wyjmij laski cynamonu i zdejmij kożuch jeśli zdążył się zrobić.
Przelej masę jajeczną do mleka i wymieszaj dokładnie.
Dodaj rum i zmieszaj.
około 180 ml ciemnego rumu
Podawaj na ciepło :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
eggnog, rozgrzewający likier
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!