Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Syrop z mniszka lekarskiego przepis
Wypieki Beaty
Przepis na zdrowy syrop z mniszka lekarskiego.
4.88
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
3
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
Rodzaj
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
1
butelka
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na syrop z mniszka lekarskiego
ok 1
kg
główek mniszka lekarskiego
((jedna główka to ok 1gram))
1,5
litra
wody
1,5
kg
cukru
sok
(z dwóch dużych cytryn)
Instrukcja
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego
Zebrane główki kwiatów ułóż na białej powierzchni (np. gazeta) na godzinę.
ok 1 kg główek mniszka lekarskiego
To pozwoli robaczkom w spokoju opuścić kwiaty.
Przełóż je do sporego garnka i zalej 1,5 litrami wody.
1,5 litra wody
Przykryj pokrywką, zagotuj i zostaw na małym gazie na 20 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie zostaw wywar do nasiąknięcia na parę godzin.
Po odstaniu odcedź kwiaty przez gazę lub tetrę.
Dobrze wyciśnij sok z kwiatów - to w końcu na nim nam najbardziej zależy. Powinniśmy otrzymać tyle samo naparu ile wlaliśmy wody (czyli ok 1,5 litra).
Nie przejmuj się zielonym zabarwieniem - później on zniknie. Wlej to do dużego garnka o możliwie największej średnicy.
Dodaj cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu aby odparowała woda.
1,5 kg cukru,
sok
Nie należy doprowadzać do wrzenia a cały proces zajmuje ok 2 godzin.
Syrop będzie gotowy, kiedy po zamieszaniu będzie się mocno pienił. Pamiętaj, że po ostudzeniu płyn zgęstnieje.
Wlej do butelek i rozkoszuj się własnym syropem!
Kolor syropu może być od żółtego aż do brązowego i zależy od ilości kwiatów oraz pyłku na nich.
Uwagi
Na zdrowie :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
syrop z mlecza
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!