Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Szybkie ciasto waniliowe w kubku przepis
Wypieki Beaty
Ekspresowe ciasto robione w kubku w mikrofalówce. Gotowe w niecałe 5 minut!
4.58
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
minuty
minut
Czas gotowania
2
minuty
minut
Łączny czas
4
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
1
Kalorie
520
kcal
Wyposażenie
Potrzebujecie tu tylko kubka, łyżki i mikrofalówki :)
Kubek o pojemności około 350 ml.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na szybkie waniliowe ciasto w kubku
6
łyżek
mąki
(tylko lekko czubatych)
3
łyżki
cukru
(może też być ksylitol lub erytrol)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżki
oleju
1/4
szklanki
mleka
(może też być roślinne - 60 ml - lub do konsystencji)
1
łyżeczka
konfitury
(Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić szybkie waniliowe ciasto w kubku
Wszystkie składniki przełóż do większego kubka lub miseczki.
6 łyżek mąki,
3 łyżki cukru,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju,
1/4 szklanki mleka
Wymieszaj dokładnie łyżką.
Na wierzch nałóż czubatą łyżeczkę ulubionej konfitury Stovit i delikatnie przemieszaj.
1 łyżeczka konfitury
Wstaw do mikrofalówki i podgrzewaj przez około 2 minuty (ja to robię na pełnej mocy).
Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, jeśli nie to podgrzej przez kolejne 30 sekund.
Poczekaj 1-2 minuty, aby ciasto lekko odparowało i zjedz na ciepło :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
520
kcal
Weglowodany:
92
g
Białko:
9
g
Tłuszcz:
13
g
Słowo kluczowe
ciasto z mikrofalówki, ekspresowe ciasto, szybkie ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!