Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta z karmelizowaną cebulą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prostą i szybką wytrawną tartę na cieście francuskim z cebulą i serem pleśniowym.
4.13
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
50
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
4
porcje
Wyposażenie
Podłużna foremka do tarty - o długości około 30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na tartę z cebulą i serem pleśniowym
1
opakowanie
ciasta francuskiego
((275 g) - jeśli jest zamrożone, to należy je wcześniej rozmrozić)
4
cebule
(średnie )
100
g
sera pleśniowego
( np. Turek niebieski)
100
g
sera typu brie
((ja użyłam ser kozi))
2
łyżki
cukru trzcinowego
4
łyżki
octu balsamicznego
łyżeczka
soli
łyżeczka
czarnego pieprzu
szynka
(- użyłam szwarcwaldzką - ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić tartę z karmelizowaną cebulą
Cebulę obierz, przekrój na pół na następnie pokrój w piórka.
4 cebule
Podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zmięknie.
Dodaj do cebuli cukier i ocet balsamiczny - wymieszaj i smaż, aż cebula się skarmelizuje i zmięknie.
2 łyżki cukru trzcinowego,
4 łyżki octu balsamicznego
Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
łyżeczka soli,
łyżeczka czarnego pieprzu
Ciasto francuskie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
1 opakowanie ciasta francuskiego
Wyłóż na nie cebulę i pokrojone na kawałki sery.
100 g sera pleśniowego,
100 g sera typu brie
Ułóż na wierzchu porwaną na kawałki szynkę - jeśli używasz.
szynka
Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - aż ciasto będzie rumiane.
Podawaj na ciepło.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
tata wegetariańska, wytrawna tarta
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!