Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Torcik tiramisu przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekki i pyszny tort tiramisu z kawą i amaretto.
4
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
1
godzina
godzinę
Łączny czas
2
godziny
godzin
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na tort tiramisu
biszkopt z 4 jajek
((przepis w dziale ciasta biszkoptowe))
500
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
3
łyżki
cukru pudru
kakao
( lub gorzka czekolada)
200
g
podłużnych biszkoptów
((opcjonalnie))
kawa
(rozpuszczalna (zaparzona))
amaretto
((ja użyłam 25 ml))
Instrukcja
Jak zrobić torcik tiramisu krok po kroku
Upiecz biszkopt i go wystudź, potem podziel go na trzy części.
biszkopt z 4 jajek
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i dodaj na koniec mascarpone.
500 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
250 g serka mascarpone
Blat biszkopta nasącz kawą z amaretto.
kawa,
amaretto
Wyłóż 1/3 masy śmietankowej i posyp kakao lub tartą gorzką czekoladą.
kakao
Na to połóż drugi blat i powtórz czynności.
Na koniec połóż ostatni blat i pozostały krem rozsmaruj równą warstwą po całym torcie (również boczkach).
Wokół tortu możesz przykleić biszkopty albo możesz cały tort obsypać tartą czekoladą.
200 g podłużnych biszkoptów
Teraz już tylko chłodzenie w lodówce (bez przykrycia) i można zajadać :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
tort jak tiramisu, tort z kawą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!