Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Tort bezowy kawowo-karmelowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bezowy tort z kremem kawowym i kremem kajmakowym.
3.84
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
2
godziny
godzin
3
godziny
godzin
Łączny czas
6
godziny
godzin
Rodzaj
Tort
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
10
porcji
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na bezy do tortu
6
białek
(z jajek rozmiar L)
300
g
cukru
(- 1,5 szklanki)
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
octu winnego
składniki na krem czekoladowy z kawą
250
ml
śmietany kremówki
75
g
gorzkiej czekolady
4
łyżeczki
rozpuszczalnej kawy
250
g
serka mascarpone
składniki na krem kajmakowy do tortu
250
g
serka mascarpone
250
g
masy kajmakowej
(z puszki)
dodatkowe składniki do tortu bezowego
ok 500
g
czereśni
( lub wiśni - wypestkowanych )
około 30
g
gorzkiej czekolady
(rozdrobnionej - do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bezy do tortu bezowego
Ubij białka ze szczyptą soli.
6 białek
Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
300 g cukru
Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie wymieszaj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu winnego
Wyłóż bezy na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób dwa krążki o średnicy około 20 cm (możesz odrysować mały talerzyk).
Piekarnik nagrzej do 110 stopni (termoobieg), włóż bezy do piekarnika i piecz bezy przez 2 godziny.
Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezy pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem kawowy do tortu bezowego
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku razem z kawą, dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj - do rozpuszczenia się czekolady.
250 ml śmietany kremówki,
4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy,
75 g gorzkiej czekolady
Gdy śmietana ostygnie schowaj ją w lodówce do schłodzenia (najlepiej na kilka godzin).
Schłodzoną śmietanę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone i krótko zmiksuj.
250 g serka mascarpone
Jak zrobić krem kajmakowy do tortu bezowego
Mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i schłodź w lodówce.
250 g serka mascarpone,
250 g masy kajmakowej
Tort bezowy złożenie
Jeden z blatów bezowych posmaruj połową kremu czekoladowego, na wierzch wyłóż połowę kremu kajmakowego.
Ułóż wydrylowane owoce - mniej więcej połowę.
ok 500 g czereśni
Przykryj drugim blatem bezowym i nałóż resztę kremów oraz owoców.
Wierzch posyp rozdrobnioną gorzką czekoladą.
około 30 g gorzkiej czekolady
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
beza z czereśniami, beza z kajmakiem, bezowy tort z wiśniami, jak zrobić bezę, torcik bezowy, tort czekoladowy z czereśniami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!