Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Włoskie ciasto orzechowe Torta di Noci przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na proste, szybkie i aromatyczne ciasto z mielonymi orzechami włoskimi i czekoladą.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
45
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Calories
437
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 23 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na włoskie ciasto orzechowe
3
żółtka
( z jajek L)
3
białka
150
g
cukru
(¾ szklanki - lub do smaku)
100
g
oleju
(½ szklanki)
100
g
czekolady
(gorzkiej - rozpuszczonej)
100
g
mąki pszennej
(⅔ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
140
g
orzechów włoskich
(zmielonych - 1⅓ szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto orzechowe Torta di Noci krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą - możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).
Orzechy włoskie zmiel - mogą pozostać w nich również nieco większe kawałeczki, które dodadzą chrupkości.
140 g orzechów włoskich
Czekoladę rozpuść (np. w kąpieli wodnej) i ostudź.
100 g czekolady
Krok 2 - przygotowanie ciasta orzechowego
Żółtka przełóż do misy razem z cukrem i zmiksuj je na wysokich obrotach miksera, aż staną się blade i puszyste.
3 żółtka,
150 g cukru
Wlej do żółtek olej i krótko zmiksuj.
100 g oleju
Dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
100 g czekolady
Mąkę zmieszaj razem z proszkiem.
100 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wsyp mąkę do miski z ciastem i zmiksuj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
Dodaj zmielone orzechy i krótko zmiksuj - masa będzie gęsta.
Krok 3 - przygotowanie białek
Białka zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą, białą i stabilną pianę.
3 białka
Dodaj do ciasta około połowę piany i delikatnie wymieszaj łyżką.
Dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj.
Krok 4 - pieczenie ciasta
Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika - piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
https://www.youtube.com/shorts/Kt74y81TW5o
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do składników, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
437
kcal
Weglowodany:
39
g
Protein:
8
g
Tłuszcz:
29
g
Słowo kluczowe
ciasto czekoladowo-orzechowe, ciasto z orzechami włoskimi
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!