Sugar cookies
Babeczki ze śliwkami, marcepanem i olejem rzepakowym

Do zrobienia tego torcika zainspirowała mnie koleżanka, która opowiedziała o bezowym torciku z żurawiną, którym zajada się w pewnej kawiarni.

Jej opis tego deseru tak mnie zaciekawił, że postanowiłam sama przygotować podobny – od razu zaznaczam, że jest to moja wersja, bo oryginalnej nigdy nie jadłam, a nawet nigdy nie widziałam 🙂

Niedługo będą święta, dlatego mój torcik jest z czekoladową bezą, kremem z mascarpone i śmietany kremówki, mnóstwem żurawiny w syropie, migdałami i czekoladą.

Muszę przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze przypuszczenia – torcik jest obłędny – nie za słodki – dzięki dodatkowi kakao w bezie i kwaskowatym żurawinom.

Moje dzieciaki prawie wylizały talerzyk po swojej porcji i natychmiast zażądały następnej 🙂

Na pewno jeszcze nie raz przygotuję ten torcik.

Ponieważ zgłosiłam ten przepis do konkursu, to proszę o głosy 🙂

Strona konkursowa

Można głosować raz dziennie 🙂

bezowy z żurawinami1

bezowy z żurawinami3

bezowy z żurawinami2

bezowy z żurawinami4

Bezowy torcik z żurawiną
 
Autor:
Składniki
składniki bezy:
  • 8 dużych białek (około 300 ml)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
składniki kremu:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • słoik żurawin w syropie
  • tarta gorzka czekolada
  • garść rozdrobnionych migdałów
Wykonanie
wykonanie bezy:
  1. Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
  2. Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj.
  3. Na koniec możesz dodać jeszcze jedną łyżkę kakao i delikatnie ją wmieszać do masy.
  4. Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
  5. Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni.
  6. Piecz bezy przez 2 godziny i 30 minut.
  7. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.
wykonanie kremu:
  1. Ubij kremówkę mikserem aż będzie sztywna (uważaj, aby jej nie "przebić", bo możesz zrobić masło ;)).
  2. Dodaj cukier puder i po łyżce mascarpone - jeszcze chwilę pomiksuj.
  3. Połowę kremu wyłóż na blat bezowy.
  4. Na wierzch nałóż trochę żurawiny w syropie. Przykryj drugim blatem.
  5. Wyłóż resztę kremu, udekoruj żurawiną, rozdrobionymi migdałami i tartą czekoladą.
  6. Torcik przechowuj w lodówce.

 

Sugar cookies
Babeczki ze śliwkami, marcepanem i olejem rzepakowym

Related Post