Reklama


Sernik z rosą

Makaroniki truskawkowe
Pancakes cytrynowe z truskawkami

Sernik z rosą

Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości.

Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian – przede wszystkim zmniejszyłam jego rozmiar oraz proporcje składników.

Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka.

Teraz – w dobie serów z wiaderka – musiałam trochę zmienić proporcje, bo masa wychodziła zbyt płynna (jeśli chcesz, to możesz użyć samodzielnie mielonego twarogu, wtedy na pół kilograma twarogu daj pół litra mleka – reszta składników jest bez zmian).

Dodałam też więcej cukru do piany z białek, aby uzyskać bardziej stabilną bezę.

Efekty oceńcie sami 🙂

 

sernik z rosą1

sernik z rosą2

sernik z rosą

 

Sernik z rosą
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • ⅓ szklanki cukru
  • 90 g masła
  • ewentualnie 1-2 łyżki śmietany do nadania konsystencji
masa twarogowa:
  • 750 g sera z wiaderka
  • 250 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 6 żółtek
beza:
  • 6 białek
  • około 150 g cukru
Wykonanie
spód:
  1. Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę śmietany.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to starkuj na dużych oczkach.
  4. Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 26/30 cm.
  5. Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach.
masa serowa:
  1. Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj.
  2. Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
  3. Pod koniec pieczenia zacznij ubijać bezę.
  4. Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli, aż będą sztywne.
  5. Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści.
  6. Wyłóż bezę na sernik - piecz przez około 10-15 minut (ja piekłam na grzaniu od dołu i z włączonym termoobiegiem) - uważaj, aby nie przypalić bezy.
  7. Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama 🙂

 

Makaroniki truskawkowe
Pancakes cytrynowe z truskawkami

Related Post

Reklama


  • chyba najlepszy robi moja babcia :]

  • Piękne zdjęcia, sernik wygląda obłędnie 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  • Katja

    ja ten przepis dostałam od teściowej i jest to moje popisowe ciasto!!!!! zawsze wychodzi i zawsze robi wrazenie na gościach!!! dodam tylko, ze ja nie używam serków z wiaderka, jakoś im nie ufam, za to zawsze mam swojski twaróg który już nie wymaga 3krotnego mielenia 🙂 polecam !
    a Twoja strona Beatko jest swietna !!! już robiłam kilka ciast, a trafiłam na Ciebie szukając przepisu na coasto z masłem orzechowym. przywiozłam sobie oryginalne prosto ze stanow 🙂 ale jakos rodzince nie zasmakowalo, wiec zrobiłam ciasto i palce oblizywali… pozdrawiam 🙂

    • Bardzo się cieszę i zapraszam do daleszego korzystania 🙂

  • aga

    ciężko mi okreslić ile razy twoje przepisy ratowały nasze imprezy i swieta. W kuchni mam 2 lewe ręce, ale z Twoich… Waszych 🙂 przepisow zawsze mi wychodzi. Dobrze,ze jestescie 🙂

    • Bardzo dziękuję:). Małżowi również jest miło 🙂

  • aga

    o rany! sorki za ta mrówe :/

  • Kasia

    witam :)mam blache 25cm na 40 cm… moze byc na ten przepis??? prosze o szybka odpowiedz 🙂

    • Ja go piekłam na odrobinę mniejszej blaszce, ale myślę, że spokojnie ta porcja może być upieczona w większej foremce – po prostu sernik będzie odrobinę niższy 🙂 Pozdrawiam, Beata

  • Kasia

    a jakbym zmieniła proporcje na :

    spód:
    2 szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtko
    1/2 szklanki cukru
    110 g masła
    ewentualnie 1-2 łyżki śmietany do nadania konsystencji
    masa twarogowa:
    1 kg sera z wiaderka
    300 ml mleka
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    7 żółtek
    beza:
    7 białek
    około 150 g cukru

    ??? zależy mi na wysokim…
    dziekuje za szybka odpowiedz 😉

  • ewa

    czy do spodu moge dodac brazowy cukier zamiast bualego ?

  • Aga

    witam a do masy serowej nie dajemy cukru bo juz sama nie wiem pozdrawiam Agata

    • Cześć Agata, oryginalnie w przepisie nie było cukru do masy twarogowej – beza nadrabia slodkością, ale że to może wydawać się dziwne – ten brak cukru, to dopisałam pół szklanki do przepisu – na pewno sernik nie będzie od tego za słodki, a masa będzie za to smaczniejsza 🙂 Pozdrawiam, Beata

  • Pingback: Kruche ciasto z pianką i owocami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

%d bloggers like this: