Makaroniki truskawkowe
Pancakes cytrynowe z truskawkami

 

Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości.

Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian – przede wszystkim zmniejszyłam jego rozmiar oraz proporcje składników.

Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka.

Teraz – w dobie serów z wiaderka – musiałam trochę zmienić proporcje, bo masa wychodziła zbyt płynna (jeśli chcesz, to możesz użyć samodzielnie mielonego twarogu, wtedy na pół kilograma twarogu daj pół litra mleka – reszta składników jest bez zmian).

Dodałam też więcej cukru do piany z białek, aby uzyskać bardziej stabilną bezę.

Efekty oceńcie sami 🙂

sernik z rosą1

sernik z rosą2

sernik z rosą3

Sernik z rosą
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • ⅓ szklanki cukru
  • 90 g masła
  • ewentualnie 1-2 łyżki śmietany do nadania konsystencji
masa twarogowa:
  • 750 g sera z wiaderka
  • 250 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 6 żółtek
beza:
  • 6 białek
  • około 150 g cukru
Wykonanie
spód:
  1. Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę śmietany.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to starkuj na dużych oczkach.
  4. Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 26/30 cm.
  5. Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach.
masa serowa:
  1. Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj.
  2. Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
  3. Pod koniec pieczenia zacznij ubijać bezę.
  4. Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli, aż będą sztywne.
  5. Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści.
  6. Wyłóż bezę na sernik - piecz przez około 10-15 minut (ja piekłam na grzaniu od dołu i z włączonym termoobiegiem) - uważaj, aby nie przypalić bezy.
  7. Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama 🙂

 

Makaroniki truskawkowe
Pancakes cytrynowe z truskawkami

Related Post