Reklama


Torcik bezowy z owocami

Czekoladowe ciasto z wiśniami
Kremowe róże

Torcik bezowy z owocami – pyszny i lekki

Chciałam Wam dziś zaproponować lekki i bardzo wakacyjny torcik bezowy z owocami – ja tu użyłam truskawki, maliny, jagody i czerwone porzeczki.

Słodka beza świetnie się komponuje z lekkim kremem i kwaskowatymi owocami – dzięki czemu na pewno się nie „zasłodzicie” 🙂

Ja ten torcik przygotowałam z trzech blatów bezowych i wyszedł mi całkiem „słuszny” tort – możecie go również wykonać z dwóch blatów – wtedy trzeba zmniejszyć ilość białek w przepisie (na jedno białko najlepiej dać 4 łyżki cukru. dodatkowo dodajemy łyżeczkę octu i około łyżki mąki ziemniaczanej).

Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.

Jeśli szukacie również inne przepisy na bezy, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Bezy 😀

 

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

 

2.0 from 1 reviews
Torcik bezowy z owocami
 
Autor:
Składniki
  • składniki bezy:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 300-500 g owoców
Wykonanie
  1. wykonanie bezy:
  2. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  5. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
  6. Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  7. Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
  8. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
  9. wykonanie kremu:
  10. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.
  11. Śmietanę kremówkę ubij.
  12. Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone.
  13. Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).

 

Czekoladowe ciasto z wiśniami
Kremowe róże

Related Post

Reklama


  • Ale cudnie wygląda!

  • Cudne, gotowanie własnie dlatego jest super, bo za jednym razem można dać przyjemność wielu osobom;-)

  • WaniliowaChmurka

    No, no pyszności!
    Piękna
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

  • Boże, wygląda to cudownie, a smakuje to zapewne jeszcze lepiej. Musze zrobić coś takiego .

    • wypiekibeaty

      Szczerze polecam! Beza z owocami to rozkosz 🙂

    • wypiekibeaty

      Dziękuję i proszę 🙂

  • Asia

    Witam, Czy beze można upiec dwa dni wcześniej? Oczywiście kremem i owocami przełożę w dniu podania. Dzękuje za odpowiedź 🙂

  • Asia

    Witam, czy mogę upiec bezę dwa dni wcześniej? Oczywiście przełożę kremem i owocami w dniu podania. Dziękuję za odpowiedź

    • Oczywiście 🙂 Ja często piekę wcześniej, albo robię sobie dodatkowo małe beziki i przechowuję je nawet po kilka miesięcy. Trzeba je tylko schować do szczelnego pojemnika, aby nie zwilgotniały 🙂

  • Asia

    Super, w takim razie w tym tygodniu przetestuje przepis! 🙂

  • ewa

    Rewelacyjny torcik.alenu mnie niestety regularnie zolkna blaty… czy powinnam zmodyfikowac sposob pieczenia .ale jak ..? Pozdrawiam

    • Piecz w niższej temperaturze (ale trochę dłużej). 90-100 stopni i beza będzie bialutka 🙂

  • Joasia

    Nie wyszla mi beza 🙁 zżółkła i spłaszczyla sie jak naleśnik. 🙁

    • Żółknięcie bezy może być spowodowane zbyt wysoką temperaturą pieczenia (trzeba wyczuć swój piekarnik) lub zbyt długim jej pieczeniem. Co do opadania bezy, to możliwe, że beza była za słabo ubita i dlatego opadła.

  • Klaudia

    Zrobilam wszystko jak napisane wyzej, beza wyszla natomiast masa jest niedobra, przedewszystkim bez smaku, malo slodka, czuc jedynie smietane :/

    • Ja ten krem używam bardzo często i nie miałam przypadku aby się nie udał.
      Jeżeli było za mało słodkie to można dosłodzić, ale wg mnie 3 łyżki cukru zdecydowanie wystarczają.

%d bloggers like this: