Sernik malinowy na spodzie brownie
Jagodzianki i malinianki 🙂

Od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tortu czekoladowo-malinowego Dorotki z Moich Wypieków.

Już wcześniej zaplanowałam sobie, że zrobię go na urodziny męża.

Niestety wszystko składało się przeciwko mnie i miałam problemy z zakupieniem malin 🙁

Mówi się, że potrzeba matką wynalazków i tak z powodu braku malin zdecydowałam się zastąpić je jagodami i tak powstał przepyszny tort czekoladowy z jagodami 🙂

Uprościłam i skróciłam znacznie oryginalny przepis na krem, ale wykorzystałam ciasto czekoladowe, które znacznie różni się od czekoladowego biszkoptu (bardziej przypomina swoją zwartą i mięsistą konsystencję brownie).

Torcik wyszedł przepyszny i mocno jagodowy – na pewno do powtórzenia 🙂

Podaję przepis na foremkę 22 cm.

tort czekoladowy z jagodami_1

tort czekoladowy z jagodami_3

tort czekoladowy z jagodami_5

tort czekoladowy z jagodami_7

tort czekoladowy z jagodami_9

 

Tort czekoladowy z jagodami
 
Autor:
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
krem jagodowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • słoiczek konfitury lub dżemu jagodowego (około 250 g)
dodatkowo:
  • pół słoiczka konfitury lub dżemu jagodowego
  • 1-2 szklanki jagód
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
  1. Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
  3. Dodaj cukier i mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wylej ciasto do formy.
  6. Piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).
krem:
  1. Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.
wykończenie:
  1. Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
  2. Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
  3. Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
  4. Udekoruj wierzch jagodami.

 

Sernik malinowy na spodzie brownie
Jagodzianki i malinianki 🙂

Related Post