Ciasto Rafaello
Przepis na kokosowe ciasto Rafaello na biszkopcie
Zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjne ciasto z kremem Rafaello, czyli ciasto z kremem kokosowym, białą czekoladą i migdałami. Moje ciasto przygotowałam na puszystym i lekkim biszkopcie, więc równie dobrze może służyć jako tort Rafaello :) Jeśli lubicie kokosowe smaki i kochacie ciasta z kremem, to to ciasto jest właśnie dla Was! Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto rafaello z białą czekolada i śnieżką!
Spis treści
Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta z kremem, to wypróbuj ten przepis na ciasto Rafaello na lekkim biszkopcie przekładanym kremem kokosowym. Ciasto świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości i na weekend do kawy :)
Ciasto Rafaello przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta rafaello
składniki na kokosowy krem rafaello:
- 500 ml śmietanki kremówki (- mocno schłodzonej)
- 100 g białej czekolady
- 2 opakowania śnieżki w proszku (możesz zamiast niej użyć 125 g schłodzonego mascarpone)
- 200 g wiórek kokosowych
- kilka orzechów laskowych ( lub migdałów)
dodatkowo do dekoraji
- 200 g wiórek kokosowych (lub płatków migdałowych – do posypania )
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do Rafaello
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).4 jajka, 180 g cukru
- Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
- Masę przełóż do wysmarowanej blaszki – o wymiarach około 20/30 cm.
- Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
- Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
- Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.
Jak zrobić kokosowy krem do Rafaello
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.100 g białej czekolady
- Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę – jeśli używasz mascarpone zamiast śnieżki, to dodaj go po łyżce ciągle miksując.500 ml śmietanki kremówki, 2 opakowania śnieżki w proszku
- Mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe.200 g wiórek kokosowych
- Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
- Wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
- Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja – płatkami migdałowymi).200 g wiórek kokosowych
- Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu – o ile zostanie coś do przechowywania :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto rafaello – wskazówki
Kokosowe ciasto Rafaello, to typ ciasta, które wybornie smakuje i świetnie wygląda. Dlatego to idealne ciasto z kremem na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta. Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu.
Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały – to ciasto rafaello z białą czekoladą i bitą śmietaną musi być pyszne!
Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt domowym likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu :)
Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy :)
Jak zrobić ciasto rafaello na biszkopcie?
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu – możecie skorzystać z mojego przepisu lub swojego ulubionego.
Potem przygotujemy masę kokosową.
Ten przepis jest już „starawy” i ma w składzie Śnieżkę dodawaną do bitej śmietany.
Ja już od jakiegoś czasu nie korzystam z tego produktu i jeśli też nie macie na to ochoty, to możecie z niego zrezygnować.
Jak zrobić ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą i mascarpone?
Aby bita śmietana była stabilniejsza możecie dodać do niej pół opakowania zimnego serka mascarpone (125 g).
Serek dodajecie po ubiciu kremówki – najlepiej dodawać po łyżce i zmiksować na wysokich obrotach.
Zdradzę wam jeszcze, że jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje umiejętności, to zamiast biszkoptu możecie wykorzystać biszkopciki.
Jedną warstwę ułóżcie wtedy na dnie formy, potem nałóżcie część kremu, znowu biszkopciki i na koniec resztę kremu.
Potem już tylko schłodzenie w lodówce i można zajadać :)
Mam nadzieję, że moje ciasto kokosanka na biszkopcie przepis przypadnie wam do gustu i będziecie je często piec :)
Jeśli – tak jak ja – lubicie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne kokosowe wypieki (i nie tylko :D).
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta – zrobione w 2012 roku
Polecane przepisy na ciasta z kokosem
Jeśli lubicie kokos i słodkie wypieki i desery o kokosowym aromacie, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na te słodkości. Tutaj polecam między innymi trzy takie pyszne przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto Rafaello na biszkopcie
Jeśli uwielbiasz wszystko co kokosowe, a kuleczki popularnego Rafaello otoczone wiórkami kokosowymi to jedna z Twoich ulubionych przekąsek, to ten przepis na ciasto Rafaello jest przygotowany dla Ciebie. To niebiańsko delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach jest również bardzo proste w wykonaniu – pieczemy tylko biszkopt! Ciasto wzbogacone migdałami, które urozmaicą smak ciasta Rafaello na biszkopcie. Oba te składniki świetnie ze sobą współgrają.
Wypróbuj również mój przepis na przepyszne ciasto marlenka, które też jest przekładane kremem. Jego smak sprawi, że Twoje podniebienie będzie dopieszczone, a to między innymi dzięki masie kajmakowej, która zawarta jest w kremie.
Rafaello ciasto
Kokos kojarzy nam się z ciepłym miejscem, dlatego Rafaello jest idealne na letnie spotkania. Mimo to, zachwyci gości tak samo podczas śnieżnej zimy. Biszkopt z kremem kokosowym to doskonała propozycja na różne okazje i uroczystości, a szczególnie na przyjęcie urodzinowe, gdzie to ciasto Rafaello na biszkopcie zastąpi tradycyjny tort urodzinowy. Ciekawą i słodką przekąską na stole będą ciasteczka kokosowe z czekoladą, które przypadną do gustu wszystkim.
Jeszcze jeden dodatek gwarantuje, że to rewelacyjne ciasto Rafaello posmakuje każdemu – biała czekolada! Rozpuszczona w kąpieli wodnej pojawia się wymieszana z kremem kokosowym, którym przełożyłam ciasto. Czekolada wzbogaci słodki smak wypieku.
Ciasto Rafaello z biszkoptem to popularny wypiek, ale czy próbowałeś ciasta z rabarbarem na oleju? Z pewnością większości z nas przywoła wspomnienia o wakacjach spędzonych na wsi. Jest szybkie i smaczne, a rabarbar możesz zastąpić innymi owocami.
Wypróbuj mój prosty przepis krok po kroku i daj znać w komentarzach jak ci smakowało :)