3łyżeczkiżelatyny(+ trochę wody do jej rozpuszczenia)
Instrukcja
Jak zrobić kostkę malinową z mascarpone na zimno
Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, zagotuj.
500 g malin, 50 g cukru, 200 ml wody
Do gotujących się malin wsyp jedną galaretkę malinową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią aluminiową lub spożywczą.
Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
200 g herbatników
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z serkiem mascarpone na gęstą masę, dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia.
500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut, po tym czasie podgrzej ją krótko (np. 10 sekund) w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna.
3 łyżeczki żelatyny
Dodaj do żelatyny ze dwie czubate łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Wlej żelatynę do ubitej śmietany i dokładnie zmiksuj.
Wyłóż mniej więcej połowę śmietany na herbatniki, wyrównaj powierzchnię.
Na śmietanę wyłóż gęste maliny - jeśli masa jest jeszcze dość płynna, to schowaj formę z ciastem na trochę do lodówki.
Na tężejące maliny wyłóż resztę kremu, a na nim ułóż herbatniki.
Przygotuj drugą galaretkę i gdy zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta.