Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Cantucci z żurawiną przepis
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące włoskie ciastka cantucci z żurawiną i skórką pomarańczową.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
30
Kalorie
430
kcal
Składniki
składniki na ciastka cantucci
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
2
jajka
( - użyłam rozmiar L)
150
g
cukru
((3/4 szklanki) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
150
g
migdałów
((1 szklanka) )
100
g
suszonej żurawiny
((pół szklanki) )
skórka starta z pomarańczy
Instrukcja
Jak zrobić ciastka cantucci
Jajka zmiksuj krótko z cukrem i skórką pomarańczową.
2 jajka,
150 g cukru,
skórka starta z pomarańczy
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodawaj porcjami mąkę i miksuj ciasto na małych obrotach - pod koniec możesz ciasto mieszać łyżką.
Dodaj migdały - część możesz grubo posiekać - i żurawinę - wmieszaj w ciasto.
150 g migdałów,
100 g suszonej żurawiny
Ciasto podziel na dwie części.
Z każdej uformuj wałek - ciasto się trochę lepi, więc możesz je delikatnie posypać mąką.
Przełóż wałki z ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 15-20 minut - do lekkiego zrumienia.
Wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm - ciasto może się trochę kruszyć przy migdałach.
Wstaw blachę ponownie do piekarnika i piecz przez 6 minut - przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 6 minut.
Ciasteczka ostudź.
Przechowuj je w szczelnym pojemniku.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
430
kcal
Weglowodany:
70
g
Białko:
10
g
Tłuszcz:
14
g
Błonnik:
5
g
Słowa kluczowe
kruche ciastka z migdałami, włoskie ciastka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!