Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut aby zmiękły.
280-300 g daktyli
Migdały i słonecznik zmiksuj aż będą drobne - ale mogą zostać małe kawałki.
70 g migdałów, 70 g ziaren słonecznika
Dodaj daktyle do migdałów, wsyp kakao i ponownie całość zmiksuj - jeśli masa jest za gęsta to możesz dodać odrobinę wody, w której moczyły się daktyle.
20 g gorzkiego kakao
Nabieraj łyżką masę i tocz z niej kulki - układaj je na papierze do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę razem z olejem.
200 g gorzkiej czekolady, 1-2 łyżeczki oleju
Za pomocą dwóch widelców obtaczaj kulki w czekoladzie, a następnie odkładaj je na papier.
Jeśli chcesz, aby czekolada szybciej zastygła, to schowaj trufle do lodówki.
Przechowuj trufle w lodówce w szczelnym opakowaniu.