kwaśny dżem( - np. z czarnej porzeczki lub malinowy)
Instrukcja
Jak zrobić ekler z ciasta parzonego
W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
250 ml wody, 80 g masła, szczypta soli
Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.
150 g mąki pszennej
Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.
4 jajka
Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij podłużne eklery - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - aż będą lekko rumiane.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój wzdłuż mniej więcej na pół.
Jak zrobić krem z białej czekolady do eklerek
Czekoladę połam na kawałki, umieść ją w naczyniu żaroodpornym i piecz w 130 stopniach (góra/dół) przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor - co jakieś 5-10 minut zamieszaj czekoladę.
400 g białej czekolady
W tym czasie w rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki.
200 ml śmietany kremówki
Gotową czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietanką - dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści - w razie potrzeby możesz całość ponownie podgrzać - gotową masę ostudź.
Żelatynę zalej zimną wodą - trochę ponad poziom żelatyny i odstaw do napęcznienia.
10 g żelatyny w proszku
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
400 ml śmietany kremówki
Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2 łyżeczki masy czekoladowej i wymieszaj, tak zahartowaną żelatynę wlej do czekolady i dokładnie wymieszaj.
Ubitą kremówkę dodaj w dwóch porcjach do czekolady i delikatnie wymieszaj.
Krem przełóż do lodówki do schłodzenia i zgęstnienia.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka.
Na spody eklerów nałóż porcję dżemu, a następnie porcję kremu, przykryj odkrojoną górą.
kwaśny dżem
Wierzch eklerów wystarczy już posypać tylko cukrem pudrem :)