Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Sernik limonkowy z jagodami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prosty i orzeźwiający sernik z limonkami i jagodami lub borówkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
6
hours
godz
Czas całkowity
7
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
około 320
g
ciastek markiz
(z waniliowym kremem)
60
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na sernik limonkowy
750
g
twarogu
(tłustego (użyłam z wiaderka - polecam Piątnicę))
150
g
cukru
((wg mnie można dać mniej))
180
ml
jogurtu naturalnego
sok
(z trzech limonek plus skórka z dwóch)
40
g
mąki pszennej
(3 łyżki)
3
jajka
( - użyłam rozmiar L)
składniki na frużelinę do sernika
250
g
borówek
( lub jagód (mogą też być mrożone))
100
g
cukru
(- pół szklanki)
sok
(z połowy cytryny)
80
ml
wody
1,5
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić frużęlinę z jagód lub borówek do sernika
Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier oraz sok z cytryny - zagotuj aż owoce lekko zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
250 g borówek,
100 g cukru,
80 ml wody,
sok
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Odstaw frużelinę do wystudzenia.
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika limokowego
Ciastka zmiksuj razem z kremem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
około 320 g ciastek markiz,
60 g masła
Wylep ciastkami spód formy o wielkości około 20/30 cm.
Jak zrobić sernik limonkowy
W dużej misie umieść wszystkie składniki i krótko zmiksuj.
750 g twarogu,
150 g cukru,
180 ml jogurtu naturalnego,
sok,
3 jajka,
40 g mąki pszennej
Wyłóż masę na spód z ciastek.
Sernik limonkowy wykończenie:
Odłóż do miseczki część frużeliny - przyda się do dekoracji, a resztę nałóż na wierzch sernika, końcówką noża lekko przemieszaj frużelinę.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku aż zupełnie wystygnie.
Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z bitą śmietaną i odłożoną frużeliną.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
sernik limonkowy, sernik z borówkami, sernik z jagodami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!