odrobina czerwonego barwnika((możecie spróbować dodać trochę soku z buraka - ja nie dawałam))
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek
Ciasteczka zmiksuj razem z kremem w środku, dodaj rozpuszczone masło i zagnieć ciasto.
około 150 g ciasteczek markiz, około 60 g masła
Ciasteczkami wyłóż spód tortownicy o średnicy 22 cm i schowaj ją do lodówki.
Jak zrobić sernik buraczkowy
Wszystkie składniki sernika włóż do misy miksera i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu z wiaderka, 4 jajka, 250 g cukru, 240 ml soku z buraków, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny
Wylej masę na schłodzony spód.
Piecz sernik buraczkowy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego twarogu, to czas pieczenia może się wydłużyć).
Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.
Jak zrobić polewę czekoladową do sernika
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika, albo soku z buraka.
50 ml śmietany kremówki, odrobina czerwonego barwnika
Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 g białej czekolady
Ostudź czekoladę, a gdy zgęstnieje oblej nią wyjęty z foremki sernik.
Jeśli chcesz zrobić na serniku "plamki" to łyżeczkę gorzkiego kakao rozprowadź w małej ilości wody - tak aby było lekko płynne.
Pędzlem o twardszym włosi nabieraj po trochu kakao a następnie ochlapuj nim tort energicznie uderzając o pędzel.