Składniki kruszonki zmieszaj razem i odstaw na bok.
150 g mąki pszennej, 110 g masła, 70 g cukru trzcinowego, 3 łyżki cukru kryształu, 1,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka podduś krótko na maśle - tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadały się.
3 jabłka, 2 łyżki masła
Masło zmiksuj z cukrem i wanilią aż masa będzie biała - w razie konieczności zeskrobuj ścianki miski.
110 g masła, 200 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po łyżce mąki z dodatkami - zmiksuj krótko.
2 jajka
Dodaj połowę pozostałej mąki, wlej mleko i krótko zmiksuj.
160 ml mleka
Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż 2/3 ciasta, wyrównaj powierzchnię i wyłóż połowę jabłek, przykryj resztą ciasta.
Ułóż resztę jabłek, a całość posyp kruszonką.
Piecz ciasto z jabłkami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka (ja jeszcze na koniec podpiekłam sam spód, bo nie byłam pewna, czy ciasto jest już gotowe).