Przepis na proste ciasto jabłkowe z sosem toffee
Ciasto jabÅ‚kowe z toffee i masÄ… kruszonki – zadowoli nawet najwybredniejszych :)
Mięciutkie maślane ciasto pachnące cynamonem, pełne jabłek, a do tego cynamonowa kruszonka i hektolitry domowego sosu toffee.
No dobra, trochę przesadziłam z tymi hektolitrami, ale pomarzyć przecież wolno ;)
Sos toffee zrobiÅ‚am sama – jest o wiele lepszy niż taki ze sklepu, a do tego na prawdÄ™ nie jest trudny do zrobienia.
Na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy, ale możecie też przygotować ekspresowy sos toffee w mikrofalówce – nie zmyÅ›lam, sprawdźcie sami :)
Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego można trochę bardziej zgrzeszyć z karmelem :D
Do ciasta użyÅ‚am też domowe mleko kokosowe zamiast zwykÅ‚ego krowiego – nadaÅ‚o ono ciastu fajny posmak.
Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.
Ciasto jabłkowe z toffee przepis do druku
Ciasto jabłkowe z toffee
Składniki
kruszonka:
ciasto
- 110 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 300 g mÄ…ki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki mleka
Instrukcja
- Składniki kruszonki zmieszaj razem i odstaw na bok.150 g mąki, 110 g masła, 70 g cukru trzcinowego, 3 łyżki cukru kryształu, 1,5 łyżeczki cynamonu
- Jabłka podduś krótko na maśle - tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadały się.3 jabłka, 2 łyżki masła
- Masło zmiksuj z cukrem i wanilią aż masa będzie biała - w razie konieczności zeskrobuj ścianki miski.110 g masła, 200 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po łyżce mąki z dodatkami - zmiksuj krótko.2 jajka
- Dodaj połowę pozostałej mąki, wlej mleko i krótko zmiksuj.2/3 szklanki mleka
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
- Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż 2/3 ciasta, wyrównaj powierzchnię i wyłóż połowę jabłek, przykryj resztą ciasta.
- Ułóż resztę jabłek, a całość posyp kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - do suchego patyczka (ja jeszcze na koniec podpiekłam sam spód, bo nie byłam pewna, czy ciasto jest już gotowe).
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem hojnie polej sosem toffee.
Prywatne
Przepis znalazłam tutaj.