Przepis na proste ciasto jabłkowe z sosem toffee

ciasto z jabłkami i toffee 4


Ciasto jabÅ‚kowe z toffee i masÄ… kruszonki – zadowoli nawet najwybredniejszych :)

Mięciutkie maślane ciasto pachnące cynamonem, pełne jabłek, a do tego cynamonowa kruszonka i hektolitry domowego sosu toffee.

No dobra, trochę przesadziłam z tymi hektolitrami, ale pomarzyć przecież wolno ;)

Sos toffee zrobiÅ‚am sama – jest o wiele lepszy niż taki ze sklepu, a do tego na prawdÄ™ nie jest trudny do zrobienia.

Na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy, ale możecie też przygotować ekspresowy sos toffee w mikrofalówce – nie zmyÅ›lam, sprawdźcie sami :)

Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego można trochę bardziej zgrzeszyć z karmelem :D

Do ciasta użyÅ‚am też domowe mleko kokosowe zamiast zwykÅ‚ego krowiego – nadaÅ‚o ono ciastu fajny posmak.

Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.


ciasto z jabłkami i toffee 2

ciasto z jabłkami i toffee 5

ciasto z jabłkami i toffee 7

ciasto z jabłkami i toffee 8

ciasto z jabłkami i toffee 10

Ciasto jabłkowe z toffee przepis do druku

ciasto jabłkowe z toffee

Ciasto jabłkowe z toffee

Wypieki Beaty
Przepis na proste lekko cynamonowe ciasto z duszonymi jabłkami i sosem toffee.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 15
Składniki

kruszonka:

  • 150 g mÄ…ki (1 szklanka)
  • 110 g masÅ‚a (rozpuszczonego )
  • 70 g cukru trzcinowego (1/3 szklanki)
  • 3 Å‚yżki cukru krysztaÅ‚u
  • 1,5 Å‚yżeczki cynamonu (mielonego )

owoce:

ciasto

Instrukcja
 
  • SkÅ‚adniki kruszonki zmieszaj razem i odstaw na bok.
    150 g mąki, 110 g masła, 70 g cukru trzcinowego, 3 łyżki cukru kryształu, 1,5 łyżeczki cynamonu
  • JabÅ‚ka podduÅ› krótko na maÅ›le - tak aby lekko zmiÄ™kÅ‚y, ale nie rozpadaÅ‚y siÄ™.
    3 jabłka, 2 łyżki masła
  • MasÅ‚o zmiksuj z cukrem i waniliÄ… aż masa bÄ™dzie biaÅ‚a - w razie koniecznoÅ›ci zeskrobuj Å›cianki miski.
    110 g masła, 200 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Zmieszaj razem mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia, sodÄ™, sól i cynamon.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu
  • Do masy maÅ›lanej dodaj po jednym jajku i po Å‚yżce mÄ…ki z dodatkami - zmiksuj krótko.
    2 jajka
  • Dodaj poÅ‚owÄ™ pozostaÅ‚ej mÄ…ki, wlej mleko i krótko zmiksuj.
    2/3 szklanki mleka
  • Dodaj resztÄ™ mÄ…ki i krótko zmiksuj, tylko do połączenia skÅ‚adników.
  • Do tortownicy o Å›rednicy 22 cm wyłóż 2/3 ciasta, wyrównaj powierzchniÄ™ i wyłóż poÅ‚owÄ™ jabÅ‚ek, przykryj resztÄ… ciasta.
  • Ułóż resztÄ™ jabÅ‚ek, a caÅ‚ość posyp kruszonkÄ….
  • Piecz w 180 stopniach przez okoÅ‚o 50-60 minut - do suchego patyczka (ja jeszcze na koniec podpiekÅ‚am sam spód, bo nie byÅ‚am pewna, czy ciasto jest już gotowe).
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem hojnie polej sosem toffee.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.