Ciasto jabłkowe z toffee i masą kruszonki – zadowoli nawet najwybredniejszych :)
Mięciutkie maślane ciasto pachnące cynamonem, pełne jabłek, a do tego cynamonowa kruszonka i hektolitry domowego sosu toffee.
No dobra, trochę przesadziłam z tymi hektolitrami, ale pomarzyć przecież wolno ;)
Sos toffee zrobiłam sama – jest o wiele lepszy niż taki ze sklepu, a do tego na prawdę nie jest trudny do zrobienia – na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy, ale możecie też przygotować ekspresowy sos toffee w mikrofalówce – nie zmyślam, sprawdźcie sami :)
Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego można trochę bardziej zgrzeszyć z karmelem :D
Do ciasta użyłam też domowe mleko kokosowe zamiast zwykłego krowiego – nadało ono ciastu fajny posmak.
Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.
Ciasto jabłkowe z toffee
- 150 g mąki
- 110 g rozpuszczonego masła
- 70 g brązowego cukru trzcinowego
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plasterki
- 2 łyżki masła
- 110 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ⅔ szklanki mleka (użyłam mleko kokosowe)
- Składniki kruszonki zmieszaj razem i odstaw na bok.
- Jabłka podduś krótko na maśle - tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadały się.
- Masło zmiksuj z cukrem i wanilią aż masa będzie biała - w razie konieczności zeskrobuj ścianki miski.
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po łyżce mąki z dodatkami - zmiksuj krótko.
- Dodaj połowę pozostałej mąki, wlej mleko i krótko zmiksuj.
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
- Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż ⅔ ciasta, wyrównaj powierzchnię i wyłóż połowę jabłek,
- przykryj resztą ciasta.
- Ułóż resztę jabłek, a całość posyp kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - do suchego patyczka (ja jeszcze na koniec podpiekłam sam spód, bo nie byłam pewna, czy ciasto jest już gotowe).
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem hojnie polej sosem toffee.
Czyli po krótce.. Jak ze zwykłego jabłecznika zrobić arcydzieło! Mniam! :)
:)
Zanim doszłam do przepisu, obejrzałam zdjęcia i nabrałam ochoty na to pyszne ciasto. W dodatku nie jest z mlekiem z puszki : )