Przepis na proste ciasto jabłkowe z sosem toffee

ciasto z jabłkami i toffee 4


Ciasto jabłkowe z toffee i masą kruszonki – zadowoli nawet najwybredniejszych :)

Mięciutkie maślane ciasto pachnące cynamonem, pełne jabłek, a do tego cynamonowa kruszonka i hektolitry domowego sosu toffee.

No dobra, trochę przesadziłam z tymi hektolitrami, ale pomarzyć przecież wolno ;)

Sos toffee zrobiłam sama – jest o wiele lepszy niż taki ze sklepu, a do tego na prawdę nie jest trudny do zrobienia.

Na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy, ale możecie też przygotować ekspresowy sos toffee w mikrofalówce – nie zmyślam, sprawdźcie sami :)

Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego można trochę bardziej zgrzeszyć z karmelem :D

Do ciasta użyłam też domowe mleko kokosowe zamiast zwykłego krowiego – nadało ono ciastu fajny posmak.

Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z jabłkami i toffee 2

ciasto z jabłkami i toffee 5

ciasto z jabłkami i toffee 7

ciasto z jabłkami i toffee 8

ciasto z jabłkami i toffee 10

Ciasto jabłkowe z toffee przepis do druku

ciasto jabłkowe z toffee

Ciasto jabłkowe z toffee

Wypieki Beaty
Przepis na proste lekko cynamonowe ciasto z duszonymi jabłkami i sosem toffee.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 15

Składniki

kruszonka:

  • 150 g mąki 1 szklanka
  • 110 g masła rozpuszczonego
  • 70 g cukru trzcinowego 1/3 szklanki
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego

owoce:

ciasto

  • 110 g masła miękkiego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka

Instrukcja
 

  • Składniki kruszonki zmieszaj razem i odstaw na bok.
    150 g mąki, 110 g masła, 70 g cukru trzcinowego, 3 łyżki cukru kryształu, 1,5 łyżeczki cynamonu
  • Jabłka podduś krótko na maśle - tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadały się.
    3 jabłka, 2 łyżki masła
  • Masło zmiksuj z cukrem i wanilią aż masa będzie biała - w razie konieczności zeskrobuj ścianki miski.
    110 g masła, 200 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po łyżce mąki z dodatkami - zmiksuj krótko.
    2 jajka
  • Dodaj połowę pozostałej mąki, wlej mleko i krótko zmiksuj.
    2/3 szklanki mleka
  • Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  • Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż 2/3 ciasta, wyrównaj powierzchnię i wyłóż połowę jabłek, przykryj resztą ciasta.
  • Ułóż resztę jabłek, a całość posyp kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - do suchego patyczka (ja jeszcze na koniec podpiekłam sam spód, bo nie byłam pewna, czy ciasto jest już gotowe).
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem hojnie polej sosem toffee.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.