ciasto z jabłkami i toffee 4

Ciasto jabłkowe z toffee i masą kruszonki – zadowoli nawet najwybredniejszych :)

Mięciutkie maślane ciasto pachnące cynamonem, pełne jabłek, a do tego cynamonowa kruszonka i hektolitry domowego sosu toffee.

No dobra, trochę przesadziłam z tymi hektolitrami, ale pomarzyć przecież wolno ;)

Sos toffee zrobiłam sama – jest o wiele lepszy niż taki ze sklepu, a do tego na prawdę nie jest trudny do zrobienia – na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy, ale możecie też przygotować ekspresowy sos toffee w mikrofalówce – nie zmyślam, sprawdźcie sami :)

Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego można trochę bardziej zgrzeszyć z karmelem :D

Do ciasta użyłam też domowe mleko kokosowe zamiast zwykłego krowiego – nadało ono ciastu fajny posmak.

Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.

ciasto z jabłkami i toffee 2

ciasto z jabłkami i toffee 5

ciasto z jabłkami i toffee 7

ciasto z jabłkami i toffee 8

ciasto z jabłkami i toffee 10

 

ciasto jabłkowe z toffee

Ciasto jabłkowe z toffee

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruszonka:

owoce:

  • 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plasterki
  • 2 łyżki masła

ciasto"

  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka (użyłam mleko kokosowe)

Instrukcja
 

  • Składniki kruszonki zmieszaj razem i odstaw na bok.
  • Jabłka podduś krótko na maśle - tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadały się.
  • Masło zmiksuj z cukrem i wanilią aż masa będzie biała - w razie konieczności zeskrobuj ścianki miski.
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  • Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po łyżce mąki z dodatkami - zmiksuj krótko.
  • Dodaj połowę pozostałej mąki, wlej mleko i krótko zmiksuj.
  • Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  • Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż 2/3 ciasta, wyrównaj powierzchnię i wyłóż połowę jabłek,
  • przykryj resztą ciasta.
  • Ułóż resztę jabłek, a całość posyp kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - do suchego patyczka (ja jeszcze na koniec podpiekłam sam spód, bo nie byłam pewna, czy ciasto jest już gotowe).
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem hojnie polej sosem toffee.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.