Jabłka obierz a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
2 jabłka
Masę makową przełóż do miski i dodaj tarte jabłka.
1 puszka masy makowej
Herbatniki zmiksuj blenderem, albo mocno pokrusz wałkiem do ciasta.
400 g herbatników
Masło rozpuść, a następnie dodaj do pokruszonych herbatników - wymieszaj (jeśli chcesz mieć ciasto czekoladowe, to możesz dodać łyżkę gorzkiego kakao).
200 g masła
Masę ciasteczkową podziel na cztery części, a masę makową na trzy.
Na spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż jedną cześć ciasteczek - ubij ręką, albo dnem szklanki.
Wyłóż jedną część masy makowej.
Powtórz czynności, na koniec ułóż ostatnią część masy ciasteczkowej.
Piecz ciasto przez około 35 minut w 200 stopniach w trybie góra/dół (jeśli foremka jest z odpinanym rantem, to polecam postawić ją na dużej blaszce z piekarnika, a nie na kratce, bo masło z masy ciasteczkowej może po podgrzaniu wypływać.
Gotowe ciasto ostudź.
Śmietankę pogrzej, dodaj połamaną czekoladę, dokładnie wymieszaj - do rozpuszczenia czekolady.