Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Dyniowe batoniki musli przepis
Wypieki Beaty
Przepis na słodkie domowe batoniki musli z orzechami i czekoladą.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
45
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Wyposażenie
Forma o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na domowe batoniki musli z dynią i orzechami
2
szklanki
płatków owsianych
( - nie błyskawicznych)
0,5
szklanki
orzechów włoskich
(posiekanych )
0,5
szklanki
orzechów laskowych
(posiekanych )
1/4
szklanki
płynnego miodu
((około 100 g))
1/4
szklanki
masła orzechowego
((około 70 g))
1
łyżeczka
cynamonu
1
szklanka
pure z dyni
((około 200 g) - gęstego)
0,5
szklanki
rodzynek
Instrukcja
Jak zrobić dyniowe batoniki musli z orzechami
Płatki owsiane oraz orzechy wysyp na dużą blachę z piekarnika i lekko podpiecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (ewentualnie możesz pominąć ten krok, ale podpieczenie wydobędzie lepszy smak z orzechów i płatków).
2 szklanki płatków owsianych,
0,5 szklanki orzechów włoskich,
0,5 szklanki orzechów laskowych
W rondelku podgrzej miód, masło orzechowe i cynamon, wymieszaj do rozpuszczenia składników.
1/4 szklanki płynnego miodu,
1/4 szklanki masła orzechowego,
1 łyżeczka cynamonu
Dodaj do rondelka pure z dyni i wymieszaj.
1 szklanka pure z dyni
Do dużej miski wsyp płatki owsiane i orzechy, dodaj rodzynki i dodaj mokre składniki.
0,5 szklanki rodzynek
Wymieszaj dokładnie, tak aby płatki było dobrze obklejone masą z dynią.
Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno - użyłam foremkę z odpinanym rantem).
Wyłóż masę do foremki i równo rozprowadź po całości, ugnieć.
Foremkę wstaw do schłodzenia do lodówki - na około 1 godzinę - możesz też wstawić ją na około 30 minut do zamrażarki.
Schłodzoną masę wyjmij ostrożnie z foremki razem z papierem do pieczenia.
Potnij ostrym nożem na batoniki.
Jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Batoniki przechowuj w lodówce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
batoniki z orzechami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!