Dodaj porcjami suche składniki do jajek - na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).
1 szklanka mleka, 1 szklanka wody
Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W szerokim i raczej niewysokim rondlu rozgrzej tłuszcz - najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa naleśniki będą chłonąć dużo tłuszczu).
tłuszcz
Porcję ciasta (nalewałam chochlą do zupy) wlej do lejka (takiego normalnego lejka kuchennego) - aby ciasto się nie wylało palcem zakryj dolny otwór.
Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz - wylewaj ciasto ruchem spiralnym i tak aby nie było za dużo przerw.
Jeden cały lejek to jeden naleśnik.
Ciasto smaż z dwóch stron na rumiano.
Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
Posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.