Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli jest problem z dokładnym połączeniem to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty o średnicy około 28 cm. Nadmiar ciasta odetnij (możesz go rozwałkować, wyciąć ciastka i upiec przez około 10 minut).
Schowaj formę wylepioną ciastem na godzinę do lodówki.
Wyjmij schłodzone ciasto, porób dziurki widelcem i na wierzchu ułóż kawałek papieru do pieczenia.
Wysyp na papier suchy groch/ fasolę albo specjalne ceramiczne kulki do pieczenia.
Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez 15 minut.
Po tym czasie ostrożnie zdejmij papier z obciążeniem i podpiecz spód przez jeszcze kolejne 5 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem mascarpone z białą czekoladą do tarty
Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - do garnka nalej na dno kilka cm wody - ustaw na górze metalową lub żaroodporną miskę i włóż do niej połamaną czekoladę.
200 g białej czekolady
Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści - zdejmij z garnka i poczekaj, aż lekko ostygnie.
Serem mascarpone przełóż do miski i zmiksuj, aż się lekko napuszy.
500 g serka mascarpone
Dodaj białą czekoladę i zmiksuj.
Tarta z białą czekoladą i żurawiną - wykończenie
Ostudzone kruche ciasto posmaruj żurawiną od Stovit - u mnie to było kilka czubatych łyżek.
około 120 g konfitury żurawiny
Na żurawinę wyłóż krem z białej czekolady i wyrównaj powierzchnię.
Możesz dodatkowo udekorować wierzch tarty ziarnami granatu, żurawiną, kolorowymi posypkami.
Ciasto możesz podawać od razu, albo przechować w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki poczekaj z pół godziny przed krojeniem, tak aby ciasto się lekko ogrzało.