Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Panna cotta czekoladowo-kawowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty włoski deser czekoladowo-kawowy podawany na zimno.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
6
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
20
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
4
Kalorie
528
kcal
Składniki
panna cotta czekoladowa
250
ml
śmietany
(kremówki)
100
g
czekolady mlecznej
1
łyżeczka
(żelatyny + trochę wody (lekko czubata))
panna cotta kawowa
80-100
ml
espresso
2-3
łyżki
cukru pudru
(- lub do smaku)
250
ml
śmietany kremówki
2
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę wody (lekko czubate))
Instrukcja
Jak zrobić panna cottę czekoladową
Przygotuj szklaneczki, w których podasz deser.
Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia.
1 łyżeczka
Śmietanę kremówkę przelej do rondelka i podgrzej - gdy zaczną się przy ściankach pojawiać pęcherzyki powietrza, to zdejmij rondel z ognia.
250 ml śmietany
Żelatynę krótko podgrzej i dodaj do ciepłej kremówki - dokładnie wymieszaj.
Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 g czekolady mlecznej
Przelej masę do 4 szklaneczek i chowaj je do lodówki na około 2-3 godziny - tak aby masa stężała.
Jak zrobić panna cottę kawową
Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Przygotuj podwójne espresso - u mnie wyszło go 100 ml.
80-100 ml espresso
Dodaj do kawy cukier puder i wymieszaj.
2-3 łyżki cukru pudru
Wlej do kawy śmietanę kremówkę i wymieszaj.
250 ml śmietany kremówki
Żelatynę podgrzej krótko, dodaj do nie trochę śmietanki z kawą i wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty śmietanki i wymieszaj dokładnie.
Przelej masę kawową na wierzch czekoladowej panna cotty - możesz przelać ją przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych kawałków żelatyny.
Szklaneczki z deserem ponownie schowaj do lodówki, tak aby wierzchnia warstwa stężała.
Przed podaniem możesz deserki dodatkowo udekorować tartą czekoladą albo bitą śmietaną.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
528
kcal
Weglowodany:
26
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
45
g
Słowa kluczowe
deser kawowy na zimno, panna cotta czekoladowa
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!