Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Panna cotta czekoladowo-kawowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty włoski deser czekoladowo-kawowy podawany na zimno.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
6
godziny
godzin
Łączny czas
6
godziny
godzin
20
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
4
Kalorie
528
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
panna cotta czekoladowa
250
ml
śmietany
(kremówki)
100
g
czekolady mlecznej
1
łyżeczka
(żelatyny + trochę wody (lekko czubata))
panna cotta kawowa
80-100
ml
espresso
2-3
łyżki
cukru pudru
(- lub do smaku)
250
ml
śmietany kremówki
2
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę wody (lekko czubate))
Instrukcja
Jak zrobić panna cottę czekoladową
Przygotuj szklaneczki, w których podasz deser.
Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia.
1 łyżeczka
Śmietanę kremówkę przelej do rondelka i podgrzej - gdy zaczną się przy ściankach pojawiać pęcherzyki powietrza, to zdejmij rondel z ognia.
250 ml śmietany
Żelatynę krótko podgrzej i dodaj do ciepłej kremówki - dokładnie wymieszaj.
Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 g czekolady mlecznej
Przelej masę do 4 szklaneczek i chowaj je do lodówki na około 2-3 godziny - tak aby masa stężała.
Jak zrobić panna cottę kawową
Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Przygotuj podwójne espresso - u mnie wyszło go 100 ml.
80-100 ml espresso
Dodaj do kawy cukier puder i wymieszaj.
2-3 łyżki cukru pudru
Wlej do kawy śmietanę kremówkę i wymieszaj.
250 ml śmietany kremówki
Żelatynę podgrzej krótko, dodaj do nie trochę śmietanki z kawą i wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty śmietanki i wymieszaj dokładnie.
Przelej masę kawową na wierzch czekoladowej panna cotty - możesz przelać ją przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych kawałków żelatyny.
Szklaneczki z deserem ponownie schowaj do lodówki, tak aby wierzchnia warstwa stężała.
Przed podaniem możesz deserki dodatkowo udekorować tartą czekoladą albo bitą śmietaną.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
528
kcal
Weglowodany:
26
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
45
g
Słowo kluczowe
deser kawowy na zimno, panna cotta czekoladowa
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!