Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Babka dyniowo-czekoladowa przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i wilgotną babkę z dynią i gorzkim kakao.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
5
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
260
kcal
Wyposażenie
Duża forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę dyniową z czekoladą
250
g
puree z dyni
(- 1 szklanka)
250
ml
maślanki
120
ml
oleju
3
jajka
(- rozmiar L)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
450
g
mąki pszennej
(- 3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
cynamonu
2
łyżki
gorzkiego kakao
2-3
łyżki
maślanki
Instrukcja
Jak zrobić babkę dyniowo-czekoladową
W misce zmieszaj razem puree z dyni, maślankę i olej.
250 g puree z dyni,
250 ml maślanki,
120 ml oleju
W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
450 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu
Jajka zmiksuj z cukrem aż będą puszyste.
3 jajka,
200 g cukru
Dodaj do jajek mokre składniki i zmiksuj do połączenia.
Dodaj porcjami mąkę i mieszaj na niższych obrotach.
Odlej do mniejszej miseczki mniej więcej 1/3 ciasta.
Dodaj do odlanego ciasta kakao i maślankę - wymieszaj łyżką.
2 łyżki gorzkiego kakao,
2-3 łyżki maślanki
Do foremki nałóż na dno większą część ciasta dyniowego.
Na wierzch wyłóż ciasto z kakao i na koniec wyłóż resztę ciasta dyniowego.
Lekko przemieszaj ciasto.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej babkę polewą czekoladową.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
260
kcal
Weglowodany:
34
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
babka z dynią, dyniowa babka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!