Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowe ciasto rocher przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowo-orzechowym.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
55
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
2
godziny
godzin
25
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
384
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe
125
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
3
żółtka
(- z jajek rozmiar L)
3
białka
100
g
czekolady
(gorzkiej)
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na krem czekoladowo-orzechowy
250
g
serka mascarpone
100
g
czekolady
(mlecznej)
około 50
g
orzechów laskowych
(- rozdrobnionych)
składniki na polewę czekoladową
50
ml
śmietany kremówki
100
g
czekolady
(mlecznej)
orzechy laskowe
(- do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ucierane ciasto czekoladowe
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) - odstaw do przestudzenia.
100 g czekolady
Masło zmiksuj z cukrem na białą i puszystą masę.
125 g masła,
150 g cukru pudru
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj do masła przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia.
3 żółtka
Wsyp mąkę do ciasta i zmiksuj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta - wymieszaj delikatnie łopatką.
3 białka
Przełóż ciasto czekoladowe do przygotowanej foremki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy
Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.
100 g czekolady
Do miski przełóż serek mascarpone, dodaj orzechy laskowe oraz czekoladę - zmiksuj do połączenia.
250 g serka mascarpone,
około 50 g orzechów laskowych
Wyłóż krem na spodni blat ciasta i przykryj go drugim blatem.
Jak zrobić polewę czekoladową
Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj śmietanę kremówkę i rozpuść w kąpieli wodnej.
100 g czekolady,
50 ml śmietany kremówki
Lekko ostudź polewę, a na następnie posmaruj nią wierzch ciasta.
Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami.
orzechy laskowe
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
384
kcal
Weglowodany:
29
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
28
g
Słowo kluczowe
ciasto z kremem czekoladowym, murzynek z kremem czekoladowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!