Z mąki, mielonych migdałów, cukru pudru, cukru waniliowego i masła zagnieć ciasto.
100 g orzechów włoskich, 280 g mąki pszennej, 80 g cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 200 g masła
Jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć w całość, to możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody.
Gotowe ciasto schowaj do lodówki do schłodzenia - na około godzinę.
Wyjmij schłodzone ciasto, nabieraj łyżeczką nieduże porcje ciasta (wielkość między orzechem laskowym, a włoskim) i tocz kuleczki, a następnie z kuleczek zrób wałeczki.
Nadaj wałeczkom kształt rogalików i ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10 minut.
Po upieczeniu zostaw na blaszce, aż ciasteczka ostygną - zaraz po upieczeniu są miękkie i z czasem lekko twardnieją.
Ostudzone ciasteczka waniliowe posyp dużą ilością cukru pudru - możesz go wsypać do miseczki i każde ciasteczko obtoczyć w cukrze.
ok 50 g cukru pudru
Waniliowe ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku.
Film
Uwagi
Przy 50 sztuk ciasteczek jedno ma w przybliżeniu 73 kalorie, 6g węglowodanów, 1g białka i 5g tłuszczu.