Drożdże zmieszaj z cukrem, dodaj letnie mleko i wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
Do misy wsyp mąkę, dodaj cukier oraz jajko. Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
300 g mąki pszennej, 1 jajko, 30 g cukru
W trakcie wyrabiania dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto.
30 g masła
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotuj krem.
Jak zrobić krem czekoladowy do pączków
Żółtka zmiksuj razem z cukrem, aż będą jasne.
2 żółtka, 20 g cukru
Dodaj obydwie mąki i krótko zmiksuj.
10 g mąki pszennej, 10 g mąki ziemniaczanej
Wlej powoli trochę gorącego mleka i dokładnie wymieszaj.
150 ml mleka
Przelej żółtka do reszty mleka w rondelku dodaj kawę i wstaw do gotowania.
ok 50 ml kawy
Gotuj ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Zdejmij rondelek z kuchenki.
Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści.
50 g czekolady mlecznej
Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić pączki z kremem czekoladowym
Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko posypany mąką blat kuchenny i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto albo rozpłaszcz dłońmi na grubość około 1-1,5 cm.
Wytnij kółka, resztki ponownie zagnieć i wytnij kolejne pączki.
Przykryj pączki ściereczką i pozostaw je tak na około 30 minut - aby się napuszyły.
W garnku rozgrzej olej - wlej go co najmniej kilka centymetrów, tak aby pączki mogły swobodnie pływać.
Smaż pączki z obydwu stron aż będą rumiane - sprawdź wykałaczką, czy są gotowe (jeśli wykałaczka po włożeniu w pączka jest lepka, to muszą się troszkę posmażyć dłużej).
Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku.
Krem przełóż do woreczka z tylką i nadziej nim jeszcze ciepłe pączki.
Pączki możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem, albo zrobić prosty lukier.