Jeśli masz surową dynię, to ją przekrój, usuń gniazdo nasienne i upiecz przez około 40 minut w 180 stopniach, potem ostudź, zdejmij skórkę i zmiksuj miąższ, aż będzie gładki.
400 g puree z dyni
W dużej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, przyprawy i spulchniacze.
250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do dyni
W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, cukier, olej i jajka.
400 g puree z dyni, 240 ml oleju, 4 jajka, 200 g cukru
Dodaj mokre składniki do suchych.
Dokładnie wymieszaj ciasto.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki - ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić krem twarożkowy na ciasto dyniowe
Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (jeśli nie wiesz jak to zrobić, to przeczytaj uwagi pod przepisem). Czekoladę wymieszaj i ostudź.
2 tabliczki białej czekolady
Serek przełóż do większej miski, dodaj czekoladę i zmiksuj na gładki krem.