Jabłka na crumble obierz ze skórki, przetnij na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
ok 500 g jabłek
Pokrój owoce w cienkie plasterki i przełóż do szczelnej formy do pieczenia.
Dodaj do jabłek maliny (jeśli używasz) i lekko przemieszaj.
ok 200 g malin
Dodaj do owoców cukier, sok z cytryny oraz trochę mąki ziemniaczanej - wymieszaj dokładnie.
70 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować kruszonkę do crumble z jabłkami?
W większej misce umieść mąkę, dodaj masło, cukier oraz cynamon.
200 g mąki pszennej, 100 g cukru, 120 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
Krótko połącz razem składniki tworząc sypką kruszonkę - ja je zmiksowałam krótko malakserem.
Posyp kruszonką wierzch owoców.
Formę z crumble jabłkowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra dół) i piecz przez około 40-50 minut - aż kruszonka ładnie się zezłoci a owoce puszczą sok.
Gorące crumble wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego ostudzenia na kratce - na około 15 minut.