olejek migdałowy(- opcjonalnie - dla bardziej intensywnego smaku - ja dałam trochę)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z migdałami
Masło rozpuść w rondelku i podgrzewaj aż nabierze brązowej barwy - wtedy odstaw je na około 10-20 minut do lekkiego ostudzenia.
170 g masła
Dodaj do masła cukier i wymieszaj.
200 g cukru
Dodaj mleko i wymieszaj.
250 ml mleka
Dodaj do masła jajka i zmieszaj łyżką.
2 jajka
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g mielonych migdałów
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki - ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Wierzch ciasta posyp posiekanymi migdałami.
100 g migdałów
Wstaw ciasto z migdałami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół) i piecz około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.