Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Naleśniki piernikowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe naleśniki o smaku piernikowym idealne na śniadanie.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
5
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
20
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Kalorie
119
kcal
Składniki
składniki na naleśniki piernikowe
200
g
mąki pszennej
(1 i 1/3 szklanki)
10
g
gorzkiego kakao
(1 łyżka lekko czubata)
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
2
jajka
(rozmiar L)
250
ml
mleka
250
ml
wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na naleśniki piernikowe
Przesiej do miski mąkę razem z gorzkim kakao, dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj.
200 g mąki pszennej,
10 g gorzkiego kakao,
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodaj do miski jajka i część mleka.
2 jajka,
250 ml mleka
Zmiksuj ciasto dodając w trakcie resztę mleka i wodę.
250 ml wody
Odstaw ciasto na około 20-minut.
Rozgrzej patelnię do naleśników i posmaruj ją lekko olejem (ja to robię pędzelkiem).
Nalewaj porcje ciasta (ja nalewam chochlą do zupy) i smaż aż ciasto się widocznie zetnie.
Wtedy ostrożnie przewróć je na drugą stronę i podsmaż jeszcze chwilkę.
Gotowe naleśniki ułóż na talerzu i podaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuk
Kalorie:
119
kcal
Weglowodany:
14
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
5
g
Słowa kluczowe
naleśniki czekoladowe, naleśniki z przyprawą do piernika
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!